El viatge al Monestir de Poblet i l’Espluga de Francolí, del diumenge 25 de febrer de 1923, fou promogut per Josep Puig i Cadafalch, aleshores president de la Mancomunitat. Puig i Cadafalch volia mostrar a Albert Einstein el passat medieval de Catalunya, amb la visita al Monestir de Santa Maria de Poblet.
Acompanyats i guiats en aquest viatge pels amfitrions científics més prestigiosos de l’època, entre els quals es trobaven, Rafael Campalans i Puig, Bernat Lassaleta i Perrín, Casimiro Lana Sarrate, enginyers, físics i matemàtics i coneixedors de la llengua alemanya. La fotografia la va fer Casimiro Lana Sarrate, qui va immortalitzar les imatges d’aquell viatge a la Conca de Barberà.
Einstein al carrer de la Font de l’Espluga de Francolí
Abans de la visita al Monestir de Poblet, Einstein va fer una parada a l’Espluga de Francolí, per dinar a la Fonda Ibèrica. Després de l’àpat, el fotògraf va immortalitzar, en una de les fotografies singulars de la visita, al científic amb nens i nenes del municipi al mateix carrer, davant de la fonda, on apareix el cotxe utilitzat pel viatge, un Elizalde tipus 29.
Albert Einstein al carrer de la Font de l’Espluga de Francolí el diumenge 25 de febrer de 1923.
Acompanyat d’un grup de nens i nenes. Donant la mà a Einstein, Manel Puig Joaquín i la nena Assumpció Sans Mir; Maria Martí Sans i Lluïsa Sans Mir (cal Caragol); el noi amb la gorra, Josep Puig Joaquín i la persona més gran asseguda a la vorera, el seu pare Emili Puig Fernández (cal Fuster Groc); la noia dreta tocant a la porta adovellada Tura Castells Besora i el nen assegut a la vorera Joan Castells Besora.
Fons: Casimiro Lana Sarrate / Archivo General de la Administración [IDD (03)88, F/03198, S10, F15]
El monestir de Poblet, objectiu del viatge d’Eisntein a la Conca de Barberà
A la tarda, la comitiva, acompanyada del físic continuà cap a Poblet, on també es van fer una fotografia al sobre claustre del monestir. En el llibre d’honor del monestir es conserva la signatura amb el seu nom i l’any de la visita. Des d’aleshores es reservà la pàgina a l’il·lustre convidat, Premi Nobel, i ningú més no va estampar la seva rúbrica al costat, deixant la pàgina en blanc. Finalment va marxar cap a Barcelona.
Albert Einstein al monestir de Santa Maria de Poblet, el diumenge 25 de febrer de 1923.
Acompanyat de Rafael Campalans i Puig (assegut), Marie Lack, Albert Einstein, Théodore Lack, Bernat Lassaleta i Perrín (conductor) i el fotògraf Casimiro Lana Sarrate
Fons: Casimiro Lana Sarrate / Archivo General de la Administración [IDD (03)88, F/03198, S10, F16]
L’Espluga de Francolí, «Ciutat Einstein»
El primer municipi de Catalunya que va rebre la distinció com a “Ciutat Einstein”, va ser l’Espluga de Francolí. Durant els actes commemoratius dels cent anys de la visita del físic a l’Espluga de Francolí i al Monestir de Poblet que es van celebrar el 25 de febrer de 2023, el director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Jordi Mas, va lliurar a l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal, la distinció.
El físic alemany Albert Einstein va estar-hi 8 dies a Catalunya, visitant 5 localitats: Barcelona, Poblet, l’Espluga de Francolí, Terrassa i Sant Cugat del Vallès.
Jordi Mas, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, entregant la placa commemorativa a l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal.